Wat is Puur Zilver?

Puur zilver wordt ook wel fijn zilver genoemd. Dit materiaal is veel te zacht en veel te buigzaam. Bovendien beschadigt het nogal makkelijk. Het is dus eigenlijk ongeschikt om er voorwerpen zoals sieraden van te maken. Dit pure zilver wordt gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken. Dit mengsel wordt ook wel een legering genoemd. Overigens is puur zilver nooit helemaal puur zilver. Er zit altijd wel een andere materiaal tussen. Daarom wordt bij puur zilver altijd gesproken van 999 zilver.

 

Wat is 925 Zilver?

925 Zilver is een term om het Zilvergehalte in een voorwerp aan te geven.

Puur zilver is dus veel te buigzaam en te zacht. Daarom worden andere metalen hier aan toegevoegd zodat het beter bestand is tegen krassen en schade. Het meest gebruikte gehalte zilver is 925 zilver, ook wel sterling zilver genoemd. Een legering van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal, vaak messing). Door de toevoeging van koper is het mogelijk om het materiaal te vormen en te krommen, zonder dat verbuigt. Handig bij ronde oorbellen, armbanden of andere juwelen. Bijna overal ter wereld wordt 925 zilver als standaard genomen om zilveren sieraden  van te maken.

 

Wat is Sterling Zilver?

Sterling zilver is hetzelfde als 925 zilver. De term ‘sterling’ is afkomstig van het oud-Engelse steorling en betekent ‘met een kleine ster’. In Normandië werden vroegen zilveren munten voorzien van een ster. Ook het Franse woord ‘esterlin’, wat ‘hard’ betekent zou te maken hebben met de term sterling zilver.

 

Wat is Rhodium?

Het rhodineren van zilver betekent dat er een laagje Rhodium wordt aangebracht op het zilver. Rhodium behoort tot de platinamaterialen en is een hard edelmetaal. Het heeft een zilver-witte kleur, die het meest lijkt op de kleur van wit Goud en Chroom. Zilver kan na enige tijd dof worden en gaan oxideren. Gerhodineerd zilver blijft daarentegen heel lang mooi en beschermt het zilver tegen oxidatie processen en wat tevens een mooi glanzend effect heeft. Vooral bij sieraden met kleine edelstenen die moeilijk te poetsen zijn wordt vaak een laagje Rhodium aangebracht.

 

Waarom wordt Zilver zwart of dof?

Zilver is toch een edelmetaal? Is het dan wel echt zilver?

Zilver wordt na loop van tijd dof en zwart. Daar is niets geks aan. Dit verschijnsel heet oxideren en oxidatie is een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor het zilver. Oxidatie komt echt bij al het zilver voor. Ook bij zilveren producten die gemaakt zijn van het eerste gehalte zilver (925) kunnen oxideren.

 

Voorkomen dat Zilver zwart of dof wordt?

Zilveren ketting schoonmaken?

Het is eigenlijk helemaal niet aan te raden om je zilveren kettingen te poetsen. Zo’n ketting beschadigt snel en het bovendien monnikenwerk is om zo’n fragiel sieraad goed schoon te krijgen.

Beter is het om te voorkomen dat jouw zilveren sieraden gaan oxideren waardoor ze vies en dof worden. Je kunt wel een aantal zaken ondernemen om oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen, namelijk:

  • Oxideren van je sieraden ontstaat onder andere door parfum, cosmetica en haarspray, wol, latex, rubber, elastiek, eieren en uien. Hier zitten namelijk zwavelhoudende stoffen in en daar reageert zilver op, waardoor het dof en donker wordt. Zorg ervoor dat je zilveren sieraden hier zo min mogelijk mee in aanraking komen.

  • De zuurgraad van je huid is ook van invloed. Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Het heeft te maken met je voeding, je alcoholgebruik, maar ook of je veel transpireert en medicijnen gebruikt. Als je koorts hebt en veel transpireert, of verwacht veel te gaan zweten, dan kun je het beste je zilveren sieraden af doen.

  • Voorkom dat je zilveren sieraden in aanraking komen met chloor, zout of ammoniak. Deze zaken zorgen ervoor dat je zilver sneller dof en zwart wordt. Als je gaat zwemmen, je huis gaat schoonmaken, je handen gaat wassen met zeep of als je een duik wilt gaan nemen in de zee, doe dan je zilveren sieraden af.